به گزارش پارسینه؛ مساله ناترازی انرژی در ایران به ویژه در حوزه برق، به یکی از چالش های جدی ایرانِ امروز تبدیل شده است. در مدت اخیر شاهد قطعی های دوره ای و زمانبندی شده در شهرهای مختلف کشورمان بوده ایم و البته که برخی کارشناسان معتقدند تداوم روندهای جاری، رهاوردی جز بدترشدن بحران در آینده ای نه چندان دور را به همراه نخواهد داشت.
در این چهارچوب، ناظران و تحلیلگران مختلف سعی دارند ضمن آسیب شناسی اصل مشکل، راهکارهایی را برای مخاطب قراردادن آن بیابند. برخی به طور خاص از عمل نکردن دولت های مختلف سال های اخیر در ایران به تعهدات خود جهت توسعه زیرساختهای تولید برق در ایران اشاره می کنند و عده ای دیگر، فرهنگ غلط مصرف برق در ایران را برجسته سازی می کنند و تاکید دارند که در این حوزه، ایران چندبرابر بیشتر از کشورهای دیگر جهان برق مصرف می کند.
البته که طیفی از دیگر مولفهها نیز بر دامنه و ابعاد بحران نارترازی برق در ایران می افزایند و به آن ماهیت بحرانیی می بخشند. در این میان، یکی از موضوعاتی که کمتر به آن اشاره می شود، فعالیت مخفی ماینرها و یا همان دستگاه های مرتبط با استخراج رمزارزها هستند. شرکت توانیر اعلام کرده که ماینرهای کشف شده در کشورمان مصرفی معادل با 800 مگاوات داشته اند این میزان معادل با برق مصرفی دو استان خراسان است. این شرکت همچنین اعلام کرده که فعالیت شدید مایرنها از سهم 20 درصدی در تشدید بحران ناترازی برق در کشورمان برخوردار است.
گزارش های رسمی اشاره داشته اند که از ابتدای سال 1398 تاکنون، 8343 مرکز غیرمجاز با 256725 دستگاه ماینر کشف شده که ظرفیتی معادل با 705 مگاوات داشته اند. عجیب اینکه در استان هایی نظیر خراسان شمالی، فعالیت های ماینرهای غیرمجاز حتی موجب واردآمدن خسارت به تاسیسات الکتریکی و وسایل برقی مشترکان نیز شده است.
برخی کارشناسان به این مساله اشاره کرده اند که سه برابر ظرفیت های تخمینی موجود در مورد فعالیت ماینرها در ایران، شاهد فعالیت آن ها هستیم که این مساله از حجم بالای مصرف برق توسط آن ها حکایت دارد. در این میان،، هم مردم و هم رسانه ها و هم مسوولان، بسیار در مورد دلایل مختلف ناترازی برق و عدم رشد و توسعه زیرساخت های برقی کشورمان صحبت می کنند اما کمتر به فعالیت ماینرهایی غیرقانونی اشاره دارند. کارشناسان و منتقدان معتقدند که برق ارزان در ایران در قیاس با دیگر کشورها، یکی از اصلی ترین محرک ها برای فعالان بازار رمزارزها و استخراج آن در ایران است.
فعالیت های ماینینگ و ماینرها در دیگر کشورها با مالیات بالا همراه است و صرفه اقتصادیی ندارد اما در ایران، به دلیل هزینههای پایین برق، حاشیه سود، قابل توجه است. ورای همه این ها، متاسفانه در کشورمان آنطور که باید و شاید شاهد اعمال فعالیت های نظارتی بر مصرف برق نیستیم. البته که برخی نواقص زیرساختی نیز در این حوزه حاکم هستند.
این موضوع نیز خود سودجویان را تحریک می کند تا از شرایط سواستفاده کنند و از برق کشورمان برای فعالیت های ماینینگ استفاده کنند. البته که نباید از یاد ببریم استخراج رمزارزها در ایران، اقدامی است که سود دلاری را نصیب افراد می کند. این مساله در شرایطی که ما در ایران تورم ریالی را تجربه می کنیم، حامل پیام های معناداری است و محرک های جدی را برای افراد جهت ماینینگ غیرقانونی ایجاد می کند.
0 دیدگاه